Σας ενημερώνουμε για την υλοποίηση του προγράμματος «Η πόλη μου, το Ηράκλειο» και για αυτή τη σχολική χρονιά (2008-09), με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των μαθητών με την πόλη του Ηρακλείου. Διοργανώνεται από τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής σταδιοδρομίας) των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου.

Στόχοι του προγράμματος είναι: να ενεργοποιηθούν τα παιδιά και οι νέοι που ζουν στο Ηράκλειο, να γνωρίσουν την πόλη τους, να εκτιμήσουν τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε ποιότητα ζωής, να εκφραστούν με τον τρόπο που εκείνοι θα επιλέξουν για το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, να αγαπήσουν, τελικά, την πόλη τους, ώστε να λειτουργούν μέσα σ’ αυτήν ως ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη θεματολογία του όλα τα πεδία που σχετίζονται με την πόλη του Ηρακλείου -τόσο ως προς την πορεία της μέσα στο χρόνο, όσο και ως προς την σημερινή της εικόνα. Οι θεματικές ενότητες που ακολουθούν δίνουν ένα γενικό περίγραμμα του περιεχομένου του προγράμματος. Αντίστοιχα,τα υποθέματα που προτείνονται είναι ενδεικτικά και μπορούν να προσαρμοστούν στα ενδιαφέροντα ή τις ανάγκeς των μαθητών.

Α.  ΙΣΤΟΡΙΑ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Μνημεία της πόλης/ Ιστορικές διαδρομές/ Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου/ Ιστορία ενός δρόμου/ Ιστορικό κέντρο, γειτονιές/ Ηράκλειο και λαογραφία/ Προσωπικότητες της πόλης/Τι θα ήθελα να υπάρχει ή να λείπει από την πόλη μου…

Β. ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κυκλοφορώ στην πόλη/ Περιβαλλοντικά μονοπάτια/ Μια βόλτα στο Ηράκλειο/ Η πόλη μεγαλώνει/ Ζώα και πόλη/ Πάρκα και χώροι πρασίνου. Χώροι άθλησης και αναψυχής/ Αντιμετωπίζοντας τα περιβαλλοντικά  προβλήματα του Ηρακλείου….

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Παλιά και σύγχρονα επαγγέλματα/Σταδιοδρομώντας στην πόλη του Ηρακλείου. Εικόνες σύγχρονης ζωής/ Υπηρεσίες για τον πολίτη…

Δ.  ΥΓΕΙΑ / ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ

Ø Ηράκλειο και ΑΜΕΑ/ Διατροφή (χώροι, συνήθειες, επιλογές)/ Εικόνες καταναλωτισμού υλικών και πνευματικών αγαθών/Κυκλοφοριακή αγωγή και Ηράκλειο (οι πολίτες ως οδηγοί, πεζοί, επιβάτες μέσων συγκοινωνίας)/ Διαπροσωπικές σχέσεις των κατοίκων της πόλης μου/ Διαφυλικές σχέσεις/ Ισότητα των φύλων/ Ρατσισμός, ξενοφοβία/ Χώροι φροντίδας υγείας …

Ο Δήμος Ηρακλείου προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τα εμπλεκόμενα σχολεία. Το ποσό της χρηματικής ενίσχυσης ανά πρόγραμμα θα καθοριστεί μετά την υποβολή των προτάσεων. Η υλοποίηση των προγραμμάτων εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία είναι 15 Δεκεμβρίου 2008.

Όσοι εκπαιδευτικοί με τις ομάδες τους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα καταθέτουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας το έντυπο υποβολής προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες. Τα έντυπα θα αποστέλλονται με διαβιβαστικό του σχολείου στο αντίστοιχο γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Το τελικό προϊόν (αποτελέσματα) των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή και τα σχολεία θα συμμετέχουν στην τελική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους Υπεύθυνους ή στην Γραμματεία Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Φαραγκουλιτάκη Ελένη τηλ. 2810333779.

Advertisements