Εν όψει του 9ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ με θέμα «Εκπαιδευτικά και εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», που  θα πραγματοποιήθεί στις 7, 8 και 9 Απριλίου στην Αγριά Βόλου*, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου διοργάνωσε προσυνεδριακή εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια γενικής συνέλευσης, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 στις 7.00 μ.μ., στην Δημοτική Αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς (Παραλιακή Οδός, έναντι Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) με θέμα

«Σύγχρονο Σχολείο και Τοπική Κοινωνία».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παύλος Χαραμής, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών & Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ) της ΟΛΜΕ.

Αναπτύχθηκε  ο γενικός προβληματισμός του συνεδρίου στις σύγχρονες συνθήκες και  δόθηκε έμφαση στο θέμα «σχέσεις σχολείου – κοινωνικού περιβάλλοντος (ομάδες αναφοράς του σχολείου, γονείς, μαθητές/-τριες,  τοπική κοινότητα, ΜΜΕ, ευρύτερη κοινωνία)».

Η ΕΠΑΦΗ ως επιστημονική Ένωση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συμμετείχε με μια σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβαση όπου επισήμανε τα εξής:

  • Την αναγκαιότητα “εργαστηρίου γλώσσας”: τάξη ειδικά εξοπλισμένη για τη διδασκαλία των αγγλικών και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης (εποπτικά μέσα, νέες τεχνολογίες, ομαδοσυνεργατική διάταξη θρανιών)- κάτι που αποδεδειγμένα βοηθά στην απόδοση και επίδοση των μαθητών
  • στήριξη της ενισχυτικής διδασκαλίας των αγγλικών στο σχολείο – οι γονείς γλυτώνουν φροντιστήρια και οι αδύναμοι μαθητές εντάσσονται πιο εύκολα στο σύνολο της τάξης
  • ενίσχυση του θεσμού του ΚΠΓμέσα από το σχολείο: ενσωμάτωση του ΚΠΓ στη διδακτέα ύλη και αναδιάρθρωση των αναλυτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τη φιλοσοφία και το πλαίσιο του ΚΠΓ, ώστε οι μαθητές να είναι ικανοί να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης επιπέδου Β1 στο τέλος του γυμνασίου, και αν επιθυμούν να συνεχίσουν και στο λύκειο με Β2 κλπ. ‘Ενα τέτοιος θεσμός συνδέει άμεσα το σχολείο με την κοινωνία, μια και παρέχει πιστοποίηση με κοινωνικό αντίκρισμα και επαγγελματική χρησιμότητα, αποδεικνύοντας επίσης ότι γίνεται σωστή δουλειά μέσα στις σχολικές τάξεις, κάτι που κατά καιρούς αμφισβητείται. Αυτή είναι μια προοπτική που η κοινωνία θα καλοδεχτεί, καθώς θα συνδεθεί το σχολείο έμπρακτα με επιτυχημένους διδακτικούς στόχους και εκτός αυτού,  χωρίς κόπο και έξτρα χρήματα από τους γονείς. Έτσι πατάσσεται και η παραπαιδεία.
  • ανάγκη “κοινωνικοποίησης” του σχολείου: project και ομαδικές προσπάθειες των μαθητών πρέπει να γνωστοποιούνται στην τοπική κοινωνία, ώστε να φαίνεται το έργο που γίνεται στα σχολεία και να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και έξω από τα στενά σχολικά όρια, στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Παράδειγμα: φεστιβάλ αγγλικών “World of English”, συλλογή μαθητικών προσπαθειών που οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν δημόσια και με επιτυχία σε μαθητές, γονείς και τοπικούς φορείς.
  • Συνδρομή καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων, άλλων συλλόγων και τοπικών παραγόντων για την επίτευξη ενδοσχολικών στόχων. Πχ: δωρεά βιβλίων για ξενόγλωσση βιβλιοθήκη μέσα στο σχολικό κτίριο.

Το σχολείο έχει ανάγκη την κοινωνία και η κοινωνία το σχολείο! Και αυτή είναι μια αμφίδρομη σχέση που πρέπει να ανοικοδομηθεί, να υποστηριχθεί και να συντηρηθεί με τα κατάλληλα υλικά ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Advertisements